« terug naar vorige pagina

Urine controle

Wanneer u denkt een blaasontsteking te hebben, kunt u uw ochtendurine inleveren bij de assistente. Het is vaak niet nodig om op het spreekuur te komen bij de huisarts. Urine inleveren kan elke werkdag tussen 8.00 en 10.00 uur.
Bent u een gezonde vrouw, zonder koorts en niet zwanger? En u herkent de klachten van een eerdere blaasontsteking? Urine is dan niet altijd nodig, u kunt telefonisch contact opnemen met de assistente.

Inleveren urine:
Vang de ochtendurine op in een schoon en droog potje, het potje graag voorzien van naam en geboortedatum. De urine moet binnen één uur na opvangen zijn ingeleverd bij de praktijk. Als het niet lukt om het binnen één uur naar de praktijk te brengen, dan dient u de urine tijdelijk in de koelkast te bewaren.

Uitslag en behandeling
Indien een blaasontsteking aangetoond is in de urine, krijgt u indien nodig een antibioticakuur. Als het onderzoek onvoldoende aanwijzingen geeft voor een urineweginfectie, kunnen wij de urine op kweek zetten. U kunt dan de volgende dag na 10.00 uur bellen voor de uitslag. Indien na de kuur nog klachten bestaan, moet u weer urine inleveren ter controle. U kunt de urine dan het beste 3 dagen na de laatste tablet van de kuur inleveren.